Junkkari on nuorten koirien jalostuskatselmus, johon osallistuvat mannermaiset kanakoirat -roturyhmään kuuluvat koirat, jotka ovat iältään 9 - 24 kuukautta. Äijän aikoihin tosin ikärajana oli edellisen vuoden pennut. Jalostuskatselmus on jaettu kahteen eri päivinä suoritettavaan osaan. Ulkomuoto arvostellaan ulkomuotokatselmuksessa ja käyttöominaisuudet peltoriistalla suoritettavalla nuorten luokan KAER-kokeella. Kokeissa kokeillaan koirien haku riistan löytämiseksi maastosta ja riistatyö maastossa olevalla villillä riistaeläimellä. Lisäksi kokeillaan koeluokista riippuen nouto, tiedotus, vesityö ja jälkityö.

Äijä siis osallistui Junkkariin vuonna 2006. Ulkomuotokatselmuksessa se pärjäsi hyvin, mutta käyttökokeessa ei sitten mennytkään ihan niin hyvin. Vesityö tehtiin edellisenä iltana ja se meni Äijän osalta suhteellisen ok yhdeksällä pisteellä. Papereissa tosin maininta "menee luvatta ja pudottaa" :) Alla kuvassa Äijä tekemässä vesityötä.

2047783.jpg

Hanna ei jaksanut lähteä aamuseitsemältä pelloille lintuja bongaamaan, joten jäi sitten nukkumaan. Koe alkoi noutokokeella ja Äijä pääsi heti näyttämään taitonsa. Noutokokeessa heitetään fasaaninraato ilmaan jossain kauempana ja laukaistaan ilmaan. Koiran pitää hakea fasaani ja tuoda se mahdollisimman nopeasti takaisin. Näinpä Äijä tekikin, yhtä poikkeusta lukuunottamatta. Sen sijaan, että se olisi antanut linnun takaisin, se lähti juoksemaan sen kanssa pellolla ympäriinsä. Äijää oli ilmeisesti jahdattu koko porukan toimesta kymmenisen minuuttia ja lopuksi jallitettu toisella noutolinnulla. Loppujen lopuksi Äijä oli tiputtanut fasaanin hetkeksi ja tuomari itse (?) oli tehnyt jonkin asteisen tiikeriloikan ja saanut fasaanin pois Äijältä.

2047785.jpg

Muutkaan osiot käyttökokeesta eivät menneet ihan nappiin. Arvostelussa: Hausta kuvastuu tänään kokemattomuus maaston hyväksikäytössä. Aikaajoin haku on riittävän laajaa ja itsenäistä. Törmää kerran fasaaniin, rauhallinen jatkossa. Yksi tulokseton seisonta etenemisineen. Ei hyväksyttävää riistatyötä. Nouto: ei nouda. Illalla kun sitten mentiin makkaraa grillaamaan leirinuotiolle, kuului useampi kommentti vieraiden ihmisten suista "ai tämä on SE Äijä". Äijälle siis KAER kokeesta arvosana Nuo 0. Nolla!

2047829.jpg

Saipa Äijä kuitenkin ulkomuotokatsauksessa arvosanan erinomainen, vaikkakin kusi näyttelykehään ja hampaita katsottaessa heittäytyi selälleen... Äijä siis pääsi vielä kehään kaikkien erinomaisten kanssa, eli päätyi kymmenen parhaan joukkoon.

2047787.jpg